Obraz: Youtube

Oteplovací teploty a měnící se klima ovlivňují nejen člověka, ale mohou býtcož má vážné důsledky i v živočišné říši- vedoucí k překrývajícímu se území dravých druhů na území.

Vědci nedávno odhalili záběry dokumentující první soužití levhartů sněhových a levhartů obyčejných na tibetské náhorní plošině v provincii Čching-chaj z července 2016.



Sněhové leopardy(Panthera uncia)obývají skalnatá alpská stanoviště střední a východní Asie. V současné době jsou považovány za ohrožené druhy podle IUCN s existencí pouze 3 000–6 000 členů. Sněhové leopardy mají tendenci osaměle pobývat na velkých jednotlivých územích ve vyšších nadmořských výškách, které se pohybují mezi nimi 6 000 a 16 000 stop ve výšce.

Společný leopard (Panthera pardus) je přizpůsobivější zvíře s obrovskou preferencí lesních stanovišť, které se chlubí širším rozšířením populace než jeho bledší příbuzný. Tyto kočky jsou však podle IUCN stále považovány za ohrožený druh kvůli pytláctví a ničení stanovišť.

Obraz: Eric Kilby, Flickr

Oba druhy dávají přednost lovu a krmení podobných druhů zvířat, včetně kopytníků divokých a domácích zvířat kromě malých savců. Jsou to oportunistické podavače, které více závisí na územním prostoru než na vytrvalosti konkrétní kořisti.

Zdokumentovaný přechod levhartů sněhových v lesních oblastech a obyčejných levhartů putujících výše po horách se připisuje faktoru „vzestupné linie“ - vědecký důkaz, že rostoucí teploty vedou k růstu lesních oblastí ve stále vyšších nadmořských výškách.

Na bezprostřední obavy z překrývání stanovišť upozorňuje rostoucí ztráta omezeného území leopardů sněhových a jejich již ohrožený ekologický stav.

Společný leopard se dokáže přizpůsobit vyšším nadmořským výškám a mohl by v zásadě donutit sněžného leoparda dále na horu hor v reakci na nedostatek dostatečného životního prostoru nebo zdrojů potravy.

Znepokojivější úvahou je možnost konfliktu mezi těmito dvěma druhy, když se soužití stane neudržitelným.