Pokud byste museli seskočit ze 400 stop vysokého útesu nebo zemřít hladem, kterou byste si vybrali?



To je přesně rozhodnutí, které tito housáci (mladé husy) musí učinit po pouhých třech krátkých dnech života. Nebylo by hezké, kdyby existovala jiná možnost?

Tyto obyvatelé arktických ostrovů v severním Atlantiku hnízdí vysoko na útesech, aby zůstali v bezpečné vzdálenosti od predátorů. To pro jejich nově vylíhnutá miminka neveští nic dobrého, protože všechny jejich zdroje potravy jsou stovky metrů daleko na zemi dole.

Bohužel jejich rodiče nejsou schopni přinést jim jídlo a jsou ještě příliš mladí na to, aby létali. To znamená, že pokud se chtějí najíst, budou muset udělat skok víry do skalnatého terénu níže.

Ve třech dnech musí housata podstoupit poněkud temný a znepokojivý rituál průchodu. Vrhajíc se ze 400 stop vysokého útesu, housenci volně padají, dokud nenarazili na skalní výchozy níže, valili se a padali po zbytek cesty dolů po útesu.

Jejich rodiče úzkostlivě čekali na dně útesu, když se ponořili. Naštěstí mnoho přežije pád díky své nízké hmotnosti a spoustě peří. Ti, kteří to však nezvládnou, jsou snadným sběrem polárních lišek, které hlídají v této oblasti během rodící se sezóny.

Podívejte se, jak jeden z rodících udělá skok v tomto neuvěřitelném videu vyprávěném Davidem Attenboroughem:


Zde je novější video z tohoto překvapivého chování: