Africký divoký pes je považován za jedno z nejohroženějších zvířat v Africe. Je také známý jako jeden z nejohroženějších masožravců na planetě.

Foto Tambako The Jaguar.

Foto Tambako The Jaguar.

Je klasifikován jako ohrožený Mezinárodní unií pro ochranu přírody. Už se nepohybují ve svém původním areálu a fragmentace stanovišť je pro tento druh velmi reálným nebezpečím. V současné době se odhaduje, že jeho populace má něco přes 6500 dospělých - pouze 1400 je plně dospělých. Pokles je způsoben fragmentací stanovišť, pronásledováním lidí a nemocemi mezi populacemi.



Mnozí mají rádi své domestikované příbuzné, divocí psi jsou velmi společenská zvířata a žijí v smečkách. Jsou obzvláště zruční v lovu antilop a jejich hlavními významnými predátory jsou lvi. Dalším bojem o divoké psy jsou skvrnité hyeny, které často přicházejí a snaží se jim ukrást jídlo.

divocí psi

Tento druh se prominentně vyskytuje v savanách a dalších suchých oblastech v Africe. Obvykle nedávají přednost zalesněným oblastem. Protože jejich lovecká praxe spočívá v pronásledování zvířat, pomáhá jim lovit jejich kořist. Existují však určité populace divokých psů, které žijí v horách Etiopie, a jedno balení, které bylo zaznamenáno na hoře Kilimandžáro.